Noorderlingen in touw voor vluchtelingen

Steeds meer Groningers en Drenten zetten zich in voor vluchtelingen. Engbert Beuker, inwoner van Den Andel wil leegstaande huizen inrichten voor opvang. Hij hoopt dat zijn dorpsgenoten zijn voorbeeld zullen volgen. 

Toen de initiatiefnemer onderweg naar Engeland de wanhopige vluchtelingen in Calais zag, dacht hij: wie zijn land uitvlucht voor oorlog of armoede moet niet in vieze bosjes slapen. In de leegstaande huizen in zijn dorp Den Andel, 500 inwoners, kunnen best vluchtelingfamilies wonen, vindt hij. Tot nu toe heeft hij drie leegstaande panden in het vizier, een huiseigenaar die geïnteresseerd lijkt en de inboedel is ook deels geregeld. Het wachten is op de lokale politiek: „Die zien alleen maar bezwaren.”

Ook een bewonersinitiatief starten voor vluchtelingen? Meld je dan bij de gemeente of welzijnsinstelling. In Dalgemeenten  is stichting Si actief. Het Rode Kruis heeft een speciale website om je aan te melden als vrijwilliger bij opvangcentra. 

Je kunt ook een geldbedrag doneren aan stichtingen die zich bekommeren om vluchtelingen. Een voorbeeld hiervan is Stichting Vluchteling, waar je bedragen vanaf 5 euro kunt doneren. Giften kunnen ook gegeven worden aan het Rode Kruis. De vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR, zamelt wereldwijd geld in. Amnesty International is een petitie begonnen waarin ze Rutte oproepen de vluchtelingen te verwelkomen.

 

 

De beste initiatieven voor stad en ommeland Logo burgerparticipatie