Initiatieven tijdens de coronacrisis

In Groningen worden steeds meer activiteiten bedacht om elkaar te helpen deze moeilijke tijd door te komen. En initiatieven die al langer bestaan, doen nu extra hun best om aan alle hulpvragen te voldoen. Kinderen kunnen op pad om op berenjacht te gaan, buurtgenoten kunnen via apps met elkaar in contact komen voor hulpvragen, en er zijn organisaties die nu juist wat extra geld kunnen gebruiken om door te kunnen gaan.

Benieuwd naar hoe jij kunt helpen, heb je zelf hulp nodig, of ken je iemand die hulp nodig heeft? Kijk hieronder voor initiatieven uit de hele provincie. Ze zijn ingedeeld in verschillende categorieën: hulplijnen, apps en websites, vanuit huis, naar buiten, en donaties.

Hulplijnen

Heel Groningen Helpt

Heel Groningen Helpt is het centrale punt en platform in provincie Groningen als het gaat om ontstane hulpvragen en -aanbod op gebied van burenhulp of informele zorg. Er staan 900 vrijwilligers klaar om te helpen. 

Er kan gebeld worden naar 050-211 04 28. Een hulpvraag kan ook worden gesteld via de website: www.heelgroningenhelpt.nl

Rode Kruis Hulplijn

Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn: 070-4455 888.
Daarnaast kun je ook een formulier voor jezelf of iemand anders invullen als er hulp nodig is, het Rode Kruis stuurt dan een vrijwilliger: www.rodekruis.nl/formulier/hulp-nodig/

Hulplijnen voor ouderen

Ouderen die zich zorgen maken over het coronavirus, vragen hebben of gewoon graag een praatje willen maken kunnen ook bellen met ANBO, de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen: 0348-46 66 66. Of de Ouderen-Infolijn van seniorenorganisatie KBO-PCOB: 030-3 400 600.

Helpdesk050

Gezinnen kunnen hulp krijgen bij het gebruik van de computer voor thuisonderwijs. De IT-studenten van het Noorderpoort College zijn bereikbaar via 050-2110 423, en de website: www.helpdesk050.nl

Apps en websites

Bij de onderstaande mobiele apps en websites kun je een account aanmaken of een formulier invullen om aan te geven dat je kunt helpen. Hierop worden allemaal verschillende activiteiten verzameld zoals kinderen helpen met hun huiswerk, de hond uitlaten, medicijnen ophalen enz.

Vrijwilligers Groningen

VrijwilligersGroningen is de enige digitale vrijwilligersvacaturebank in Nederland waarbij vacatures uit de complete provincie te vinden zijn. Hier zijn ruim 1800 organisaties bij aangesloten die allemaal extra hulp kunnen gebruiken op de korte en lange termijn. Je kunt jezelf aanmelden als vrijwilliger en dan kun je reageren op vacatures die jou interessant lijken. Kijk op www.vrijwilligersgroningen.nl/ voor het aanbod. 

Coronahelpers

Een landelijke samenwerkingsverband tussen lokale organisaties, gemeenten en de overheid met als doel om de impact van het virus te beperken. Samen ervoor zorgen dat alle hulp bij de juiste mensen en lokale organisaties terecht komt! Je kunt makkelijk aangeven waar je woont, en wat voor hulp je wilt bieden/nodig hebt. Kijk op www.coronahelpers.nl voor het aanbod.

Whapp

Bij Whapp, de app van We Helpen, kun je zelf om hulp vragen, maar ook hulp aanbieden. Wanneer iemand in jouw omgeving om hulp vraagt, zoekt Whapp gebruikers die bij die vraag passen. Als jij een match bent, stuurt Whapp je een berichtje met daarin de vraag. Voel je je geroepen om te helpen, dan kun je in de app met de hulpvrager chatten.
Download Whapp in de app-stores (even zoeken op “We Helpen”) of kijk op www.whapp.nl voor meer informatie.

OranjeHelpers

OranjeHelpers is een initiatief van TijdVoorActie om samen met een groot aantal organisaties de handen ineen te slaan en jongeren te helpen zich vrijwillig in te zetten voor mensen die hulp nodig hebben door de gevolgen van corona. Op de website kunnen jongeren inspiratie op te doen om iets te betekenen voor de medemens en zich ook aanmelden als vrijwilliger.
Kijk op www.oranjehelpers.nl voor meer informatie, of check #oranjehelpers op sociale media. 

Gewoon Mensen Die Mensen Willen Helpen

Via deze website kunnen individuen zich aanmelden om te helpen of om hulp te ontvangen. Door het team worden mensen aan elkaar gekoppeld, maar ook groepen aan organisaties. Kijk op de website voor meer informatie: www.gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl

Stichting Present Groningen

Er zijn veel gezinnen, vrienden, collega’s, kerkleden en andere mogelijke groepen die zich de komende tijd willen inzetten voor kwetsbare mensen in hun buurt. Present wil deze groepen stimuleren om zich de komende periode te verbinden aan één of meerdere echt kwetsbare mensen in de buurt.
Meld je als individu, als gezin of als huisgenoten aan via: www.stichtingpresent.nl/groningen/vrijwilligerintijdenvancorona

Vanuit huis

Niet in staat om op pad te gaan om mensen te helpen? Of geen tijd om via een app/website zelf op zoek te gaan naar hoe je iemand kunt helpen? Dan kun je gebruik maken van de onderstaande opties.

Omapost

Met Omapost stuur je een écht kaartje naar een oudere die zich dan minder eenzaam hoeft te voelen. Het enige dat je nodig hebt is een foto of afbeelding, een tekstje en een adres. Makkelijk en snel via www.omapost.nl

Heel Groningen belt

Met het Coronavirus wordt afgeraden oudere en kwetsbare mensen te bezoeken. De eenzaamheid neemt hierdoor alleen maar toe. Heel Groningen Belt staat klaar om mensen te verblijden met een telefoongesprekje. Doe jij mee? Vul je gegevens in op dit formulier

Samen Sterk Tegen Corona

De Groningse drukker Martijn ten Pas wil een handje helpen met de raamposter-actie: ‘Samen Sterk Tegen Corona’. Het idee is simpel: via de website www.samensterktegencorona.nl kun je een gratis poster bestellen. Met de ene kant aan het raam geplakt kun je buurt- en stadsgenoten steun vragen, met de andere kant naar voren kun je juist diensten aanbieden. In een vak op het affiche vul je jouw telefoonnummer in zodat voorbijgangers direct contact kunnen leggen. Zie voor meer informatie: www.samensterktegencorona.nl

Naar buiten

Kom je graag buiten en wil je dat dit zo plezierig mogelijk is voor iedereen? Draag dan bij aan de onderstaande initiatieven!

Berenjacht

Kinderen kunnen nu op berenjacht in de buurt! Iedereen die wil, kan een knuffelbeer voor het raam zetten. En zo wordt ook nog eens voorkomen dat ze allemaal tegelijk in de speeltuin zijn.
Vind hier een kaart van Nederland met beren: www.berenjachtkaart.nl

Groningen Schoon Dankzij Mij

Groningen Schoon Dankzij Mij gaat door met afvalgrijpers, afvalringen en/of afvalzakken bezorgen bij inwoners van gemeente Groningen, rekening houdend met alle richtlijnen. Via de website kun je een setje aanvragen om te helpen Stad en Ommeland zwerfafvalvrij te maken:
www.gemeente.groningen.nl/groningen-schoon-dankzij-mij

Donaties

De Gouden Poot

Als je al huisdieren hebt en door omstandigheden ineens veel minder geld krijgt, kan het lastig zijn om genoeg voer te kopen. Daarvoor bestaat voedselbank voor dieren De Gouden Poot. Helaas komen ze nu voer en financiële middelen tekort door het stoppen van markten en winkelacties. 

Donaties kunnen worden overgemaakt naar NL74 RABO 0317409786 t.n.v. Stichting de Gouden Poot.
Meer info is te vinden op www.degoudenpoot.nl en hun Facebookpagina

Voedselbank Groningen

Door het hamsteren en het stoppen van markten komt Voedselbank Groningen etenswaren tekort die geschikt zijn om uit te delen. Gelukkig zijn er restaurants die hun keuken willen inzetten om maaltijden te bereiden en te doneren. De ingrediënten hiervoor kosten wel geld.
Giften zijn welkom op bankrekening NL53RABO 0329449028 t.n.v. Stichting Noordelijke Voedselbanken, Regio stad Groningen.
Meer informatie is te vinden op www.voedselbank-groningen.nl

Nieuw idee?

Heb je zelf nog een goed idee over hoe we tijdens deze crisis elkaar kunnen helpen? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan gerust contact op met onze ideeënmakelaars en we helpen je graag verder!

 

 

De beste initiatieven voor stad en ommeland Logo burgerparticipatie