Miljoenen voor leefbaar bevingsgebied

Vijf gemeenten in het aardbevingsgebied krijgen gezamenlijk 2,7 miljoen euro voor plannen die de leefomgeving verbeteren. Het geld is afkomstig uit het leefbaarheidsbudget van de Dialoogtafel.

Het gaat om plannen die door de gemeenten al in gang zijn gezet. De Dialoogtafel waar maatschappelijke organisaties, overheden, ondernemers en NAM aan zitten, probeert met gerichte maatregelen en bijdragen het bevingsgebied sociaal en economisch in de benen te houden. Maandagavond werd de miljoeneninvestering door de voorzitters Jacques Wallage en Jan Kamminga bekendgemaakt.

Centrum

De gemeente Appingedam krijgt 631.000 euro om het centrum aan te pakken. Het stadshart heeft te veel vierkante meters winkelruimte. De bijdrage van 'de tafel' wordt gebruikt om het winkelcentrum compacter te maken zoals recent is gebeurd door de verplaatsing van de Hema.

Loppersum ontvangt 595.000 euro voor het dorp 't Zandt waar veel woningen leeg staan en verpaupering toeslaat. Het geld is bedoeld om de particuliere woningvoorraad in te krimpen en het dorp er beter te laten uitzien. De Marne kan 595.000 euro tegemoet zien voor een nieuw kindcentrum bestaande uit scholen, peuterspeelzaal en kinderopvang in en aan het gemeentehuis.

Kunstgras

Bedum krijgt zes ton voor de omvorming van het winkelcentrum. Verder wordt het oude centrum opnieuw ingericht. Ook worden daar woningen gebouwd en panden aangekocht. In Ten Boer wordt van het geld (319.000 euro) bij voetbalvereniging Omlandia een kunstgrasveld aangelegd. Ook krijgt de gemeente een bijdrage om onderzoek te laten doen naar noodzakelijke aanpassingen van winkelcentrum Koopmansplein.

De plannen van de gemeenten Slochteren, Delfzijl, Eemsmond en Winsum waren nog niet klaar voor de eerste ronde. Zij kunnen meedoen in de tweede ronde die sluit op 1 november. De Dialoogtafel en de NAM hebben samen een budget van 60 miljoen euro voor het verbeteren van de leefbaarheid in negen gemeenten in Noord-Groningen.

 

Bron: Dagblad van het Noorden

 

De beste initiatieven voor stad en ommeland Logo burgerparticipatie