LSA Bijeenkomst: Werk in de wijk

  • Waar: Oliemolenhof 22, Amersfoort
  • Locatie: Fluor en Stadslab033
  • Wanneer: 7 oktober 2017
  • Tijdstip: 10 30 tot 00 00


Ook in deze aantrekkende economie zijn er nog veel mensen langdurig werkloos. Werkloosheid zorgt er voor dat een aanzienlijk deel van de wijkbewoners onvoldoende in staat is zijn of haar talenten in te zetten en volwaardig mee te doen in de samenleving. Standaard re-integratietrajecten die hiervoor bestaan zijn wisselend succesvol. Veel bewonersinitiatieven zien dat het anders kan en bieden hen mogelijkheden in de wijk. Ze helpen hen bijvoorbeeld aan (vrijwilligers)werk. Tijdens de uitvoering komen ze flinke hobbels tegen. 

Innovatie van onderop

Bewonersinitiatieven zijn er in vele vormen. Er zijn initiatieven waar mensen mee kunnen doen ( participeren) in een wijkonderneming, andere initiatieven bieden alternatieve re-integratie trajecten, bijvoorbeeld bij leerwerkbedrijven. Ook ontstaan er sociale coöperaties waar mensen met behoud van een uitkering mogen ondernemen. Bewonersinitiatieven zijn flexibel, staan midden in de wijk en zien vooral de mensen en hun kwaliteiten in plaats van de regels en de problemen. Daarom spelen ze een steeds belangrijkere rol in het creëren van betekenisvol werk voor een grote groep mensen.

Anders werken - nieuwe vragen

Dat kan in de uitvoering best lastig zijn. Hoe organiseer je als initiatief bijvoorbeeld begeleiding en kun je daar wel vrijwilligers voor inzetten? En je krijgt te maken met instanties als het UWV en de gemeente. Hoe ga je dat contact aan en welke afspraken maak je? Ook gemeenten hebben vragen. Hoe help je een initiatief die hiermee bezig is? Hoe kun je de kwaliteit waarborgen? Voor zowel gemeenten als initiatieven Is het interessant om dit onderwerp nader te studeren en te leren van succesvolle voorbeelden.

Het programma

Tijdens de bijeenkomst die LSA samen met Stadslab03 organiseert gaan we deze vragen met elkaar verkennen. We zullen met bewonersinitiatieven uit verschillende steden en gemeenten het gesprek aangaan over het creëren van betekenisvol werk. Het doel van de bijeenkomst is om kennis op te doen, ervaringen te delen, en handvatten te krijgen die je zelf kunt gaan gebruiken.

Voor wie?

Voor bewonersinitiatieven, sociale coöperaties, wijkondernemingen, wijkbedrijven, gemeente-ambtenaren. We stimuleren bewonersinitiatieven en gemeenten om samen te komen. Nodig je contactpersoon bij de gemeente uit of nodig het bewonersinitiatief uit die in jouw gemeente dat hier mee bezig is of wil gaan.Datum: zaterdag 7 oktober 2017
Locatie: Fluor en Stadslab033 te Amersfoort
Van 10:30 tot 15:30
Kosten: 15 euro voor bewoners, 50 euro voor beroepskrachten, LSA-netwerkleden betalen 7,50 en kernleden gaan gratis.

 Kijk voor meer informatie op de website van de LSA. 

 

 

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

 

 

 

De beste initiatieven voor stad en ommeland Logo burgerparticipatie