Wolkenberichten

 

 Wolkenberichten

+++ zomer 2015 +++
.

 

Bericht uit de Wolkenfabriek! Tijdens de zomerstop in juli is er weer gebouwd en gewerkt aan het programma voor de komende maanden. Het zeefgebouw is aangepast voor de nieuwe toestroom van meer bezoekers en allerlei evenementen. Er zijn nieuwe in en uitgangen,en een hele bijzondere nieuwe entree en fijne terrassen. Allemaal om van het suikerunie terrein een mooie trekpleister te maken voor bezoekers en ter ondersteuning van alle programma's. Zoals diners, markten, feesten, de wekelijkse Wolk-in, Noorderlicht, de kofferbakverkoop, Raffinagefestival en ook School of Life lessen. 

Het idee achter de Wolkenfabriek is om mensen te inspireren om samen te komen. Van alles te ondernemen en te beleven, ideeën te delen, en mensen de kans te bieden om zich te laten betoveren in de ruige en poëtische ruimtes, in en om het gebouw. En samen energie op te bouwen en er van te genieten.

De Wolkenfabriek is een plek waar meerdere cateraars en enthousiaste koks avonden kunnen organiseren, met goed eten en een mooie sfeer. Wij vinden het leuk als kennis en passie gedeeld wordt met de bezoekers. Dit niet alleen met het samen eten maar ook in muziek, theater, lezingen, spel, markten, cultuur, kunst, debatten en veel meer! 

Met een heel groot team van vrijwilligers zijn wij nu twee jaar de Wolkenfabriek aan het draaien. En met ook een hele grote groep cateraars zijn er al heel veel diners, lunches en borrels gegeven. Plus alle activiteiten, voorstellingen, tentoonstellingen en bijeenkomsten, er is al veel gebeurt in die twee jaar er,- poppen allemaal wolken op-, we hebben samen al heel wat beleefd en gaan nu hopelijk weer hele mooie ontwikkelingen en nieuwe ervaringen tegemoet. 

 

 

 

Een van de wolkenmakers is Taco Berlijn hij heeft ook veel geklust en verbeterde tijdens de zomerstop het aanzicht van het gebouw en het uitzicht vanuit het gebouw. Door alle ramen zowel boven als beneden schoon te maken en vrij te maken van verduisteringsplastic. Er schijnen nu zonnestraaltjes naar binnen en je hebt een vrij uitzicht richting de stad. 

 

 

 

 

Nieuwe entree van het Zeefgebouw 
Kom kijken hoe mooi deze bijzondere trapbrug is geworden, ontworpen door PvB architecten. Dit architectenbureau is gevestigd in het Zeefgebouw aan de noord/west zijde . De volgende keer als je de Wolkenfabriek komt bezoeken neem je deze mooie nieuwe trap en belandt gelijk in de wolken. 
 

 

 
 

Nieuw Terras  
Op het buitenterrein aan de stadkant (noord/oost) hebben we een heel leuk nieuw wolkenterras gebouwd, naast het terras staat ook een kleine buitenkeukenkeet. Van waaruit je geregeld ook weer kan genieten van heerlijke hapjes van verschillende cateraars.

 

Nieuw binnen terras 
Vanuit de nieuwe entree loop je direct af op het binnen terras. Dit stukje Wolkenfabriek is nog niet verwarmt in de winter maar als je een extra warme trui meeneemt dan moet het helemaal goed komen, en als je het af en toe wat afwisselt met lekker bij de houtkachel staan dan al helemaal. 

 

Nieuwe verdieping een treetje hoger in het restaurant
Boven de keuken is een super leuke ruimte klaar gestoomd Waar je heerlijk aan de grote ramen kan zitten en bij de balustrade kan hangen. Alle meubels zijn gemaakt door Leon van de Vendel van Wildbencheswww.wildbenches.comje kan deze bankjes sowieso al in de stad tegen komen, en nu dus ook in de wolken.

 

 

 

Stapje verder richting een professionele keuken 

Mede dankzij door Resto van Harte, Eigen Keuken en Donkey's zijn we weer een stapje verder met het inrichten van een professionele keuken. Meerdere cateraars geven hun tijd, inzicht en passie mee in het gebruik van de keuken en doneren soms ook apparatuur en of goeie ideeën voor de gedeelde keuken.  

 

Einde Zomerstop

Het programma van Wolkenfabriek gaat in augustus weer van start met: Wolk-in, Timmerdorp, De Campagne, Resto VanHarte, Noorderlicht, Donkeys Pizza, Zienemaan & Sterren, Kofferbakverkoop ,Eat this Roadtrip, The school of life en nog veel meer…
 

 

Wolk-in 
Iedere zondag van 15:00 tot 22:00 uur is de Wolkenfabriek geopend met een Wolk-in. Live-muziek, koffie, thee, drankjes en een heerlijke maaltijd. Kijk op de website voor het programma van de komende Wolk-in!

 

 

 

Timmerdorp 2015 
11 tm 14 augustus
 
Na de eerste editie van het timmerdorp vorig jaar komt er nu een tweede!
Een week lang kunnen kinderen van 7 tm 12 jaar bouwen en timmeren. Onder begeleiding van professionals en vrijwilligers bouwen ze zelf een hut van hout en spijkers. Ze bouwen samen een heus dorp, met echte straten, een plein en allerlei huizen. Kinderen werken samen en spelen de hele dag buiten. Het wordt een onvergetelijke week!
De laatste dag op vrijdag 14 augustus van 15:00- 17:00 uur wordt het dorp geopend met een mooi timmerdorp dorpsfeest, iedereen is dan van harte welkom! om het dorp te bewonderen.
Uiteraard zijn we altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Je bent meer dan welkom! We kunnen alle hulp goed gebruiken, en je bezorgt kinderen een geweldige week.
Meld je aan als vrijwilliger en mail naar:info@timmerdorpgroningen.nl 
of bij inschuif@dewolkenfabriek.com

 

De Campagne
Een deel van de organisatoren van het Timmerdorp zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van een broedplaats genaamd de Campagne. Deze broedplaats wordt gerealiseerd  op het buitenterrein aan de Westkant van het Suikerunie terrein. De Campagne is een groep creatieve ondernemers werkzaam op het gebied van bouwen, ondersteunen en realiseren van theater, beeldende kunst, installaties, industrieel ontwerp, toegepaste robotica en computermechanica: op zowel commerciële, bouwkundige, culturele en educatieve wijze. De campagne bouwt volgens de principes van de circulaire economie en off-grid. Dit houdt in dat bouwmaterialen zoveel mogelijk uit de nabije omgeving halen  en hergebruiken en waar mogelijk van de gewoonlijke infrastructuur opereren. 
De Wolkenfabriek is blij met het initiatief van de Campagne en kijken uit naar de opbouw van deze nieuwe duurzame kunstenaarswerkplaats. 

 

Resto VanHarte
Stichting VanHarte vindt dat iedereen erbij hoort in de samenleving. Het verliezen van de aansluiting met de samenleving kent tal van oorzaken en kan ieder individu treffen. De stichting VanHarte wil eenzaamheid en het sociaal isolement onder de aandacht brengen en actief bestrijden. Dit doet zij door samen te koken en te eten.
Op 34 locaties door heel Nederland waaronder de Wolkenfabriek in Groningen. Resto VanHarte organiseert één of twee avonden per week een gezond driegangendiner. Vrijwilligers helpen mee in de keuken. De prijs voor een driegangenmaaltijd is € 7. Met stadjerpas € 4.
De komende Resto VanHarte avonden in de Wolkenfabriek zijn: 8 en 29 september

 

Noorderlicht 2015 op het Suikerunie terrein
Noorderlicht organiseert dit jaar weer haar prachtige fotomanifestatie. In het gehele 'zeefgebouw' van 22 augustus tot en met 11 oktober.  http://www.noorderlicht.com/
In 2013 heeft het Noorderlicht de Wolkenfabriek de kans gegeven om op te starten. Noorderlicht steunde ons in het realiseren van onze plannen voor het inschuif-restaurant.
We zijn heel blij dat we dit jaar in samenwerking met Noorderlicht een aanvullend programma en de catering mogen aanbieden aan de bezoekers en kijken er naar uit. Tijdens Noorderlicht is de Wolkenfabriek 6 dagen per week geopend van dinsdag tot zondag.Overdag en op alle vrijdagen en zondagen ook in de avond. Voor het programma ,hou ook onze web-site in de gaten. 

 

 

Donkey's Pizza
Bianca en Dolf organiseren met Donkey's catering een super gezellige avond met mooie muziek, heerlijke geuren en smaken en kletsen rond om de tafels.
Je kan zelf je eigen pizza ontwerpen en natuurlijk ook je eigen gesprek en dansje. De kosten van een pizza zijn 8,- of voor een extra grote 10,- euro.
Het restaurant gaat open vanaf 18:00 uur.
De Donkey's Pizza avonden in de Wolkenfabriek zijn:27 augustus en 24 september

 

Zienemaan & Sterren 
Zienemaan & Sterren - openluchtbioscoop Groningen vertoont elke zomer een reeks films onder de zomerse sterrenhemel.En dit keer dus op het heerlijke achterterrein van de Suikerfabriek Alle info: www.zienemaan.nl

 

Kofferbakmarkt ‘Met je wielen in de wolken!’ 
De kofferbakmarkt is een gezellige markt met brocante, tweedehands kleding, boeken, speelgoed, curiosa, sieraden, gereedschap, antiek, meubels, dvd’s, fietsen,  zelfgemaakte artikelen, planten, apparaten, ambachtswerk, noem maar op! Alles kan, zolang het maar in de auto past. Maar een busje of aanhanger gebruiken mag natuurlijk ook. Verder is er plek voor een aantal foodtrucks en muziek. Dus veel gezelligheid met een hapje en een drankje.
Het principe van de kofferbakverkoop komt uit Engeland: de carboot sale, waarbij de mensen rechtstreeks vanuit de kofferbak van hun auto hun waren (vaak overtollige spullen) tegen een zacht prijsje verkopen en zo toch een leuk bedrag overhouden. Heeft u nog bruikbare kleding liggen waar u van af wilt? Of wilt u zelfgemaakte sieraden of schilderijen verkopen? Laad uw spullen in de auto en doe mee aan de kofferbakverkoop.
Voor praktische informatie zie website: www.wolkenfabriek.com
Inschrijven als verkoper kan via De Wolkenfabriek mail naar: inschuif@dewolkenfabriek.com

 

 

The school of life
The School of Life gaat op tournee door Nederland en reizen dan af naar 6 steden (waaronder naar de Wolken fabriek in Groningen. The School of life biedt in november classes aan en creëren dan in de Wolkenfabriek een pop-up The School of Life.
The School of Life wil je aan het denken zetten door kennis te maken met ideeën uit de geesteswetenschappen; van filosofie tot literatuur en van psychologie tot kunst. We bieden ideeën aan die je geest aan het werk zetten, stimuleren en oprekken. The School of Life is opgericht in Londen door Alain de Botton en we bestaan nu bijna 1 jaar in Nederland. 
Voor het programma en de lessen van de school of life check de website: www.theschooloflife.com
Jij en je vriendschappenRust in je hoofdHow to have better conversations?How to find a job you love?Beter leren ruzie makenHow to realise you potential?Hoe vind je de ware?

 

 

De keuken van de stadsmuzikanten, een diner georganiseerd door (KVHOD) Keukenvanhetongewenstedier en de Wolkenfabriek
Op 14 oktober is dit te gekke diner, dit is één actie in een reeks van tien, door heel Nederland heen, om de aandacht alvast te focussen voor wereldvoedseldag op 16 oktober. Wat een dag wordt waarop wereldwijd aandacht gevraagd voor het voedsel van de wereld, en de toekomst van ons eten. Hoe voeden we iedereen op een manier die niet schadelijk is voor mensen, dier en natuur.
De keuken van de stadsmuzikanten zet ongewenste dieren op de kaart en laat u onderandere ‘de gans’ proeven.  De gans: Deze beesten worden geschoten op akkers en Schiphol omdat ze te veel overlast veroorzaken. Nog altijd belandt deze gans vaak in de afvalbak omdat mensen de gevleugelde beesten niet zien als een smakelijk, exquise eiwit. En we zetten ook "vergeten" (van heel dichtbij) superfoods, zoals speciale groentes, fruit en kruid op de menukaart. Meer informatie over dit diner en hoe je je er voor op kunt geven kan je binnenkort vinden op onze web-site.

 

 

Wolkenmakers
De wolkenfabriek werkt met vrijwilligers. We zijn altijd op zoek naar nieuwe enthousiaste mensen vooral ook in de periode van grotere evenementen zoals:  Noorderlicht festival, Raffinagefestival en de Wolkins.  We zoeken mensen voor de bar, schoonmaak, bediening, gast heer/vrouw , begeleiding van bandjes, keuken-assistentie en op en afbouw.
Wil je meewerken mail dan naar: wolkenmakers@gmail.com 

 

Zin om weer samen wolken te maken

mail inschuif@dewolkenfabriek.com        website www.dewolkenfabriek.com 

 

 
De beste initiatieven voor stad en ommeland Logo burgerparticipatie