De Dorpswinkel Sauwerd

De voorgeschiedenis

Al sinds mensenheugenis heeft het dorp Sauwerd een eigen winkel. Tot aan de jaren zestig van vorige eeuw heeft de familie Arwert — de naam is nog terug te vinden in het Arwerderpad en het gehucht Arwerd aan de oostkant van het spoor — aan de Oude Winsumerstraatweg een kruidenierszaak bestierd. Wat met een kleine nering naast een boerderij begon, is in de loop van de tijd tot een heuse supermarkt uitgegroeid.
Het de huidige winkelpand draagt de sporen van deze geschiedenis. Hier werd een stukje aangebouwd en daar weer wat uitgebreid. Zo volgde de oppervlakte van de winkel de groei van het dorp.

Niet alleen de dorpsbewoners maakten gebruik van deze winkel, maar ook de forensen die op weg naar en van het werk nog even wat snelle boodschappen deden.
Of de toeristen die tussen Stad en Lauwersoog het basisassortiment voor een weekendje Schier kochten: de vergeten tandenborstel of deodorant, het warme brood, de droge worst, een lekker biertje, een flesje wijn. En o ja, bij-pinnen kon je er ook.

Toen de huidige eigenaars van het pand een nieuwe winkel in Winsum openden, nam een uitbater van de 'Attent formule' het over. Het woonhuis werd een kantine voor het personeel, het mini kantoortje onder de trap verdween achter een luik. Na de Attent was het de beurt aan de Superrr formule maar in de zomer van 2016 hield deze uitbater het voor gezien. Het lukte onvoldoende om de winkel, met het aanwezige personeel, rendabel te houden. De lichten in de winkel gingen uit en de schuifdeuren dicht. Alleen de oranje brievenbus aan de gevel zorgde nog voor enige aanloop.

 

Het dorp

De bewoners zagen dit met lede ogen aan: de mogelijkheid om vlakbij de boodschappen te doen was verdwenen. Daarmee kwam een einde aan een lange geschiedenis. Het hart van het dorp was aangetast. Want naast de dokter, de kerken, de kroeg en de school, stond de winkel garant voor de levendigheid van het dorp.

Achteraf is moeilijk te zeggen hoe het idee om zelf een winkel te starten ontstond. Iemand begon ermee: een eigen winkel, voor en door het dorp. Het dorp werd de dorpen: Wetsinge, Adorp en Sauwerd samen. Het werd een agendapunt bij de Stichting Dorpsbelangen. Die zagen er wel wat in en gingen kijken in Eext, waar ze 'al zoiets deden'.

Er waren sceptici, natuurlijk. Want waarom zou het dorp de winkel wel kunnen runnen en rendabel maken, terwijl dat de professionals niet was gelukt? Maar het idee van een eigen winkel bleef trekken en men besloot het de bewoners gewoon te vragen: moeten we hiermee verder? Wat vinden jullie van het idee van een eigen dorpswinkel? Vrijwilligers gingen van deur tot deur en kwamen terug met het antwoord: 70% van de bewoners was voor!

Op 7 juli 2016 ging de winkel weer open. Met een beperkt assortiment. De eigenaars van het pand leenden tijdelijk hun dochter uit als winkelbeheerder. Een groep enthousiaste vrijwilligers liet zich inwerken in het vakken vullen, kassa draaien, controle van de versproducten en de koelingen. In het midden van de winkel stond een grote tafel waar men terecht kon voor een bakkie en een proatje. En zo was de sfeer van vroeger er ook weer. De winkel was er niet alleen voor de snelle boodschappen, maar voor ook het onderlinge contact.
Na een aantal maanden was duidelijk dat de basis was gelegd: het dorp bleef naar de winkel toekomen en de vrijwilligers hadden de slag te pakken.

Van broodboetiek naar supermarkt

In 2017 werd de supermarkt geopend. De basis voor de winkel blijven de vrijwilligers! Je kunt op de hoogte blijven van de ontwikkelingen via Facebook. 

 

 

 

 

 

Op de kaart

Contact

Adres: Oude Winsumerstraatweg 12
Postcode: 9771 AB
Woonplaats: Sauwerd

De beste initiatieven voor stad en ommeland Logo burgerparticipatie