Educatief natuurpad Bijenbos Paterswolde

 

In 2014 vierde Imkersvereniging Haren-Paterswolde en omstreken (IHP) haar 100-jarig bestaan en doneerde bij die gelegenheid meer dan 100 ‘drachtbomen’, die zij op haar beurt van haar sponsors had gekregen, aan de gemeenten waarin zij actief is: Tynaarlo (Drenthe) en Haren (Groningen). Drachtbomen zijn bomen die nectar en stuifmeel leveren, ze zijn essentieel voor een gezonde bijenstand.

De gemeente Tynaarlo bood IHP een braakliggend stukje grond aan om in te richten als ‘Bijenbosje’ en een deel van de drachtbomen te planten. In samenwerking met de IVN, afdeling Eelde-Paterswolde (IVN), de gemeente Tynaarlo en met steun van vele (maar liefst 80) sponsors is in 2015 een begin gemaakt met de aanleg en tijdens de Boomfeestdag van 2016 zijn de bomen en struiken door leerlingen van OBS De Westerburcht geplant.

107_1491898160_de boomfeestdag 2 LQ

 

In 2017 is een kleine bijenstal geplaatst en wordt een educatief natuurpad aangelegd, bedoeld voor mensen van alle leeftijden en met interesse voor de natuur. Het leerpad vertelt over wat er ter plekke te zien is en geeft ook uitleg over wat mensen kunnen doen om de bijen te helpen. Op 13 mei 2017 viert de lokale afdeling van de IVN haar 70-jarig bestaan en wordt het bosje officieel geopend als de eerste borden van het ‘leerpad’ geplaatst zijn.

De resterende borden worden in de komende maanden opgemaakt en gedrukt. Het leerpad zal voor de zomer gereed zijn. De nadruk van het leerpad, en dat zal niemand verrassen, zal op de bijen liggen. De IHP en IVN verzorgen gezamenlijk en in overleg met de gemeente Tynaarlo het klein onderhoud van het Bijenbos. Wij nodigen iedereen met interesse voor de natuur uit om ter plekke een kijkje te komen nemen. Het bosje zal met name voor schoolklassen interessant zijn om te bezoeken. Voor uitleg over de bijen kan met de Imkersvereniging Haren – Paterswolde en omstreken of de IVN, afdeling Eelde – Paterswolde, contact worden opgenomen.

Op de kaart

Contact

Adres: Helmerdijk 69
Postcode:
Woonplaats: Paterswolde

De beste initiatieven voor stad en ommeland Logo burgerparticipatie