Groengroep Heiligerlee

In mei 2015 is door een samenwerking van Staatsbosbeheer en de Gemeente Oldambt in Heiligerlee en Westerlee een zogenaamde ”Beleefroute” gerealiseerd.

Deze beleefroute loopt door natuurgebieden de Hoogte in Heiligerlee en de Garst in Westerlee. De route laat dit gebied zien ten tijde van de Slag bij Heiligerlee. In de Hoogte ligt de nadruk op het klooster en de Slag zelf. In Westerlee wordt het wonen en werken in die tijd benadrukt.

Vanuit Dorpsbelangen Heiligerlee is er bij het realiseren van de Beleefroute een Groengroep opgericht. Deze groep houdt zich bezig met het beheer en onderhoud van de route. Ze doen veel opruimwerkzaamheden maar ook het snoeien van struiken en rooien van bomen. Uiteraard dit alles in goed overleg met Staatsbosbeheer.

De groengroep bestaat inmiddels uit 15 vrijwilligers en nog steeds komen er mensen bij. Doordat ze de bomen die ze rooien ook mogen verkopen (brandhout) kunnen ze materialen aanschaffen. Inmiddels is er voor alle deelnemers veiligheidskleding aangeschaft en zijn ze in het bezit van professioneel materiaal om het werk te kunnen uitvoeren. Begin dit jaar heeft de Groengroep zelfs een eigen tractortje kunnen aanschaffen.

Op dit moment is er een plan om een authentieke kloostertuin op de locatie van het voormalig klooster Mons Sinai in  te richten. 

De voormalige kloosterplaats is nu, sinds eind 1971, eigendom van Staatsbos Beheer, met uitzondering van een statige boerderij met erf dat zich midden op het terrein bevindt. De omliggende landbouwgronden werden bebost en voorzien van wandel- en fietspaden en staat sindsdien bekend als “de Hoogte”. In 2015 werd op de Hoogte een zogenaamde Beleefroute aangelegd. Deze Beleefroute “Slag bij Heiligerlee” benadrukt de vroegere aanwezigheid van het klooster en geeft veel informatie over de veldslag. Vanuit de Groengroep is op enig moment het idee geopperd om een deel van het grasland waar de ruïne is gebouwd (als onderdeel van de Beleefroute) aan te wenden als Kloostertuin.

De kloostertuin gaat bestaan uit een authentiek stuk tuin en een gedeelte met fruitbomen. Er wordt samengewerkt met Staatsbosbeheer, de gemeente Oldambt, de provincie Groningen, dorpsbelangen Heiligerlee en stichting NOVO. Het netwerk van samenwerkingspartners wordt steeds uitgebreid. 

Op de kaart

Contact

Adres: Kloosterlaan
Postcode:
Woonplaats: Heiligerlee

De beste initiatieven voor stad en ommeland Logo burgerparticipatie