Krimp geeft kracht

Kloosterburen ligt in de gemeente De Marne – een krimpgemeente bij uitstek. Gemeente, zorginstellingen en de woningcorporatie doen een stap terug in Kloosterburen. Dit betekent concreet dat allerlei voorzieningen verdwijnen en dat de bouw van nieuwe huurwoningen stopgezet wordt. 

SintJan is een initiatief op het oudste kloosterterrein van de provincie Groningen en heeft als doel op een creatieve wijze te anticiperen op de demografische ontwikkelingen. Daarbij kiest SintJan nadrukkelijk de weg van sociale en duurzame vernieuwing. Om de samenleving vitaal te houden en de economie weer bloeiend te krijgen gaat SintJan uit van een integrale aanpak: wonen, werken, zorg en cultuur dienen zodanig geborgd te worden dat de leefbaarheid van het dorp versterkt wordt.

 Een aantal voorbeelden van de activiteiten van Sint Jan:

 

(Zorg)coöperatie Klooster & Buren 

De coöperatie maakt het mogelijk het heft in eigen handen te nemen en zelf te organiseren wat voor de gemeenschap Kloosterburen van belang is. Ze is in juli 2015 opgericht en telt inmiddels al zo'n 180 leden die uit Kloosterburen en de omliggende dorpen komen. 

Hof van Heden

De oude Cloostertuin is heringericht en is een Hof van Heden waar jong en oud samen kunnen tuinieren en waar dorpelingen en toeristen aangenaam kunnen verpozen.

Strobouw

In de kloostertuin komt als proef een Kluizenarij opgebouwd uit stro. De kluizenarij wordt energieneutraal. In de toekomst moet er zo gebouwd gaan worden dat de gebouwen hun eigen energie gaan leveren.

Energie

In samenwerking met GreK (Groninger Energie Koepel) wordt gekeken naar de mogelijkheden om als dorp samen duurzame energie in te kopen.

 

SintJan werd in 2010 uitgeroepen tot een van de 10 beste projecten tegen de Krimp in de drie noordelijke provincies. 

Op de kaart

Contact

Adres: Sint Jansstraat 25
Postcode: 9977 RT
Woonplaats: Kloosterburen

De beste initiatieven voor stad en ommeland Logo burgerparticipatie