Inloophuis voor mensen met dementie

Wat is een Odensehuis: het is gebaseerd op de ervaringen die in Odense (Denemarken) en in de Odensehuizen Amsterdam en Groningen zijn opgedaan, wat zijn oorsprong vindt in Zweden.  

Het Odensehuis is bedoeld voor kwetsbare mensen die beginnen te lijden aan een vorm van dementie en hun direct betrokken (familie, buren). Het Odensehuis is geen zorgaanbod naast dagopvang, dagverzorging of dagbehandeling maar wordt vanuit de burgers zelf georganiseerd voor de groep mensen die zelf opvang in de eerste fase van dementie wil organiseren.

Het aantal dementerende stijgt in Nederland. Zijn er nu ruim 260.000, in 2050 zal dat naar verwachting het dubbele zijn.  Stichting Leefvorm Jong & Oud wil een bijdrage leveren aan opvang van deze doelgroep allereerst voor inwoners van Pekela, maar ook voor gemeenten en dorp in de buurt. Het Inloophuis Pekela zal worden opgestart vanuit de Stichting Leefvorm Jong & Oud.

Doelstellingen:

  1. Betrokkenen helpen om zo vroeg mogelijk de situatie te herkennen en erkennen.
  2. Betrokkenen ondersteuning bieden vanuit een niet medische benadering (sfeer van elkaar helpen)
  3. Gebruik maken van relevante informatie ter voorbereiding van onherroepelijke latere stappen in het komende dementieproces.
  4. Streven is om te onderzoeken of het opzetten van een expertisecentrum binnen het Odensehuis Pekela en omgeving tot de mogelijkheden behoort.

De visie van het Odensehuis is: Participant zijn of zoals de in Odensehuis Amsterdam zeggen: :Het Odensehuis is een jeugdhok van dementerenden en mantelzorger”.

Specifieke kenmerken van het Odensehuis zijn:

  1. Geen diagnose en geen indicatie nodig.
  2. Doelgroep: allereerste fase waarin er mogelijk sprake kan zijn van dementie/geheugenproblemen.
  3. Odensehuis Pekela en omgeving overweegt om te onderzoeken of mensen met een licht verstandelijke beperking ook aan de groep toegevoegd kunnen worden.
  4. Zelf activiteiten bedenken en uitvoeren.
  5. Zelf bepalen met wie je komt en hoe lang je blijft.
  6. Mantelzorgers zijn ook welkom.

Op de kaart

Contact

Adres: Industrieweg-Oost 11
Postcode: 9665 BN
Woonplaats: Oude Pekela
Telefoonnummer: 0616141663
E-mail: jenozorg@outlook.com

De beste initiatieven voor stad en ommeland Logo burgerparticipatie